Ubi kayu yang telah diperap dengan rempah
Bahan-bahannya:
Beberapa ketul ubi kayu (dibersihkan dan dipotong memanjang)
Minyak untuk menggoreng
Bahan tumbuk:
Sedikit ketumbar
1 sudu kecil kunyit serbuk @ 1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan tumbuk dengan ubi kayu.2. Perapkan lebih kurang 10 - 15 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
4. Angkat dan bolehlah dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sambal kicap.
Selamat Mencuba........
ubi kayu rebus sedap kak dicicah ngn kelapa parut...mak mertua lalu pun x sedar...hehehe...
ReplyDeleteSalam kenal
ReplyDeleteUbi goreng berempah tentu sedap,selalu kak Zai goreng dengan garam saja.
salam kenal... sedap x ubi goreng rempah nih???... nak try buat laa nnt...
ReplyDeletesesekali tukar selera....
ReplyDeletemintak izin kopi ye ..
ReplyDelete