Bahan-bahannya:
300gm daging tetel (direbus hingga lembut)
ubi kentang (byknya ikut suka. Dipotong 4)
1bungkus rempah kari daging ( saya guna rempah Babas)
2 mangkuk santan (santan pekat 1, santan cair 1)
garam secukup rasa
sedikit air rebusan daging
minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah4 ulas bawang putih
Bahan tumis:
2 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
1 tangkai daun kari
Bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga (byknya ikut suka)
Cara Membuatnya:
1. Perapkan daging tetel dgn rempah kari, air rebusan daging dan bahan tumbuk.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan.
3. Masukkan daging yg telah diperap dan ubi kentang. Kacau rata.
4. Apabila kentang dah empuk, dan masakan dah naik minyak, masukkan santan dan garam secukup rasa.
5. Masak dgn api yg perlahan sehingga santan mendidih lebih kurang 5 minit.
6. Siap bolehlah dihidangkan......
10 comments:
aduii sedapnyaaa daging tetel ni..dapat yg lembuttt masuk tekak nyaman je..betul tu, org kedah hari raya pun menggulai kan..mak mertua saya pagi raya slalu buat ketupat palas ngan gulai daging..hehe
wah sedapnyer..............akak nak tanye lah..kalau kita masukkan terung @ tomatao selain drpd kentang boleh tak????
To izahdaut...
Ketupat palas cicah dgn gulai daging sedapnya....kena pi beli ketupat ni...
to IEKAH MOKRI...
boleh... tapi kalau dah masuk terung, tomato atau karot... kat sini kita panggil dalca...ape2 pun kira adik-beradik lah tu gulai ngan dalca...
cicah dengan roti pun sodap tu....
To Mr. Mama..
Betoi tu...kena pi cari roti pulak ni...
salam..
Ini saalah satu hidangan feveret saya..cuma jarang makan kari dlm seminggu sekali je samada kari ikan atau daging
Salam ziarah,ambo ore kelate nak tanya sikit ni...daging tetel tu macam mana...
to mobydick...
salam...
daging tetel ni, daging yg bercampur sedikit lemak dan bahagian2 lain dr lembu .. kalau kat kedah ni orang panggil daging no. 2 atau 3 yg amat sedap dibuat sup, kari atau dalca...
Oooo...gitu terimakasih la....
Post a Comment