Bahan-bahannya:
1 biji labu siam - dibuang kulit dan dipotong dadu.
daging - byknya ikut suka - dipotong nipis (boleh digantikan dgn ayam atau udang)
sedikit suun -direndam
sedikit pucuk - direndam
1 biji cili merah - dihiris menyerong
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
sedikit air
sedikit minyak - utk menumis
garam secukup rasa.
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili merah.
2.Masukkan daging. Kacau rata. Masukkan air. Masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan labu, suun dan sayur pucuk. Bila labu dah masak, masukkan garam secukup rasa.
4. Angkat dan bolehlah dihidangkan...
1 comment:
Salam,
ohh baru saya tau nama melayunya..labu siam..
selalu beli dan buat sayur sup jugak...ditulisnya nama 'english gourd'..hehe
Post a Comment