Tentu ramai yg x gemar makan ayam kampung.... katanya x sedap sbb dagingnya yg liat, lambat dan leceh untuk dimasak.... Tpi bagi aku ayam kg adalah yg terbaik utk dimakan krn rasanya yg semulajadi dan juga selamat utk dimakan krn x kena suntik kat sana kat sini.......... lagi pun ayam kg ni baik utk org yg berpenyakit..... Itu pun cuma pendapat aku ajelah x buat kajian lagi da.... Jom kita layan resepi kita ari ni.....
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam kampung (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
1 inci halia ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 batang serai dititik
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk
2 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
Bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis (banyaknya ikut suka)
Garam secukup rasa.
Sedikit bawang goreng.
Cara Membuatnya:
1. Masukkan ayam yg telah dipotong ke dalam periuk. rebus sehingga ayam lembut.
2. Masukkan halia, bawang merah, bawang putih,serai, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau rata. Biarkan mendidih lebih kurang 10 - 15 minit.
3. Masukkan lada hitam dan garam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang yg telah dihiris. Biarkan mendidih sebentar dan bolehlah diangkat.
5. Bila nak makan taburkan sedikit bawang goreng ( kalau bawang goreng buat sendiri lagi sedap)