Followers

Saturday, October 30, 2010

MASAK LEMAK SENGKUANG



Masakan ni kira masakan org dulu2 lah jugak...sengkuang ni selain dibuat rojak sedap jugak bila buat masak lemak...anak2ku juga amat menggemari sengkuang masak lemak ni. Cara memasaknya pun mudah aje.... pakai campak aje dlm periuk....


Bahan-bahannya:

1 biji sengkuang - sederhana besar (dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong memanjang)
1/2 batang lobak merah -dipotong memanjang
sedikit soon (org kedah panggil tanghun)-direndam
sedikit sayur pucuk- direndam hingga kembang - dipotong
1 biji cili merah - dipotong serong
1 labu bawang besar - dipotong
1 cawan santan
1/2 sudu teh kunyit serbuk
sedikit ikan bilis-ditumbuk separuh hancur (boleh digantikan dengan udang)
garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan gula.
2. Masak dgn api yg perlahan. Sentiasa dikacau bagi mengelakkan santan pecah minyak.
3. Bila mendidih masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
4. Biarkan mendidih seketika. Bolehlah diangkat dan dihidangkan..

No comments:

Related Posts with Thumbnails