Followers
Thursday, December 1, 2011
Gulai Tulang Rebung Madu
Sebelum ni dah ada masakan berasaskan rebung... tpi masakan ari ni istimewa sikit sbb rebung madu ni hasil dari tanaman sendiri....rasanya rangup dan menyelerakan....kalau dulu nak makan rebung kena beli.... tpi rebung ni hasil tangan sendiri yg menanamnya.... terasa kepuasannya.... begitulah jugak dgn masakan... air tangan sendiri ape2 pun sedap..... biar ape org nak kata ttg masakan kita....yg penting suami dan anak2 suka air tgn isteri dan ibu mrk....oklah tu...
Bahan-bahannya:
1 kilo tulang daging lembu - dibersihkan dan direbus hingga empuk dagingnya.
1 bungkus rempah kari daging - dicampur dgn sedikit air
2 cawan santan
Rebung madu
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
halia- dimayang
daun kari
kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan rempah. Kacau rata. Masukkan daging tulang lembu bersama air rebusannya, rebung dan sedikit air.
3. Masak sehingga naik minyak @ rempah masak.
4. Masukkan santan dan garam secukup rasa.
5. Kacau rata. Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit. Perlahankan api.
6. Angkat dan sedia utk dihidangkan.
*Rebung madu perlu direbus dahulu bersama dgn asam gelugor, garam dan gula bagi menghilangkan rasa pahitnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
reen terbaikkkkkkkkkkkkkk..sedapnya reen...ita pernah makan rebung madu ne..kak ipar tanam gak..kat kedah...sedap lah tu...
to anitadiana
try jgn x try ....masak tau jgn x masak....pasti best punya..
zurena; kebetulan tadi lunch saya makan rebung dengan kari daging tp beli di kedai;sedap! camne agaknya rupe pokok rebung madu tu ye
info2 bermanfat thanks yahh
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
wow..sedapnya.......frst time here...hapi to follow u..bila ada masa ..sillalah singgah kat,
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/
Post a Comment