Followers

Friday, October 1, 2010

4 JENIS HATI

Artikel ini dipetik dari blog Keunggulan Zaman oleh Ustaz  Ahmad Huzaifah mahasiswa Al-Azhar, Mesir. Terima kasih kepada ustaz kerana membenarkan artikel ini dicopy....

1. Hati Hidup dan Sempurna atau selamat Sejahteraialah hati yang tenang diselaputi dengan iman dan dipenuhi dengan cahaya.Yakin dan Ikhlas serta dipenuhi dengan cinta kepada Allah SWT. Mencintai apa sahaja yang Allah Cintai serta Redha kepada Allah SWT.

2. Hati Mati- ialah hati yang dipenuhi dengan kegelapan dan bersifat ganas, seperti rumah yang ditinggalkan dan didiami oleh syaitan, dipenuhi dengan sifat munafiq, kafir dan maksiat. hatinya adalah seperti hati orang kafir.
3. Hati Sakit- Imannya sentiasa berubah, kadang-kadang menjadi munafiq dan kadang-kadang berminat kepada Islam, Hatinya sentiasa dibelai dengan nafsu, bergelombang dengan fitnah dan tergoda dengan syaitan, ia adalah hati yang terlalu lemah iman.
4. Hati yang Kosong- apa jua diisi ia tidak membawa apa-apa faedah,tidak mengenal kebaikan dan tidak mengenal kejahatan, apa yang menjadi matlamatnya adalah nafsu semata-mata, inilah hati orang munafiq.

petikan: http://peribadirasulullah.wordpress.com

1 comment:

en_me said...

salam n thanks sudi keblog me yg itteww.. ihihi

Related Posts with Thumbnails