Followers
Tuesday, June 8, 2010
Ayam Masak Kicap
Bahan-bahannya (Hidangan untuk 4-6 orang)
Sebelah ayam dibersihkan dan dipotong 8 (digaul dengan garam kunyit )
3 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
1 batang serai - dititik
1 cawan air
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
2 inci halia
Bahan tumis:
Sedikit minyak
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
1 labu bawang besar dipotong nipis
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam.(Jangan terlalu garing) Angkat dan toskan.
2. Kurangkan minyak dan tumis bahan tumisan sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar dan serai. Kacau rata.
4. Setelah hampir garing masukkan air, kicap manis, garam dan ayam goreng.
5. Kacau dan apabila sudah cukup rasa bolehlah diangkat.
* Jika ingin rasa yang lebih pedas masukkan ke dalam masakan beberapa cili api yang telah diketuk.
* Masa penyediaan/masak 25-35 minit.
Labels:
Masakan ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment