Followers

Thursday, June 24, 2010

DAGING GORENG LADA HITAM

Tengahari ni takkan nak makan sayur pucuk paku saja. Jadi buka peti sejuk tengok ada daging. Ini best juga kalau goreng dengan lada hitam. Dah lama tak makan resepi  daging ni sebab anak-anak tak dak kat rumah. Bila dah berkumpul elok juga layan resepi ni. Jom tengok apa bahan-bahannya.........

 Bahan-bahannya:

Bahan A
400 gm daging batang pinang dipotong nipis
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang merah kisar
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
Garam secukup rasa

Bahan B
1 inci halia dimayang
2 ulas bawang putih diketuk
1 biji tomato dipotong 8
1 labu bawang besar dihiris
1 biji cili merah dihiris
5  biji cili padi diketuk
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya.
1. Semua bahan A diperap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan bahan A ke dalam kuali kacau rata. Masukkan sedikit air. Goreng hingga kuah menjadi pekat dan daging masak.
4. Masukkan bawang besar, cili api, cili merah dan tomato Kacau sebentar.
5. Angkat dan boleh dihidangkan.



No comments:

Related Posts with Thumbnails