Followers

Monday, June 7, 2010

Masak Pindang Ikan Pari

Bahan-bahannya. (Hidangan untuk 3 - 4 orang)

6 ketul ikan pari
2 biji tomato
sedikit daun kesum
1 batang serai
1 keping asam keping
sedikit air
Garam

Bahan A:
2 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah

Cara membuatnya:
1. Tumbuk bahan A separuh lumat. Masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan air, serai, asam keping dan daun kesum ke dalam periuk.
3. Panaskan sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan ikan dan apabila ikan sudah masak, masukkan tomato dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.


* Menu ini sesuai untuk sesiapa yang mengamalkan diet kerana tidak menggunakan minyak.
* Ikan pari boleh digantikan dengan ikan kembung atau ikan kerisi.

* Masa penyediaan/masak  lebih kurang 10 - 15 minit.

No comments:

Related Posts with Thumbnails