Followers

Tuesday, June 8, 2010

Masak Lemak Pucuk Ubi

Bahan-bahannya: (Hidangan 3 -4 orang)

1 ikat pucuk ubi dicelur hingga empuk dan dipotong ikut citarasa.

Bahan A:
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
5 biji cili api
1 cawan santan
sedikit ikan bilis

Bahan B:
Garam secukup rasa
sedikit gula

Cara Membuatnya:

1. Semua bahan A kecuali santan ditumbuk halus.
2. Masukkan santan dan bahan A  ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
3. Masukkan pucuk ubi, garam dan gula. Hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
4. Apabila masak, angkat dan sedia untuk dihidangkan.

*Pucuk ubi boleh digantikan dengan pucuk paku, daun kaduk, daun mengkudu, daun cekur manis.
*Masa penyediaan/masak 15-20 minit.

No comments:

Related Posts with Thumbnails