Followers

Sunday, June 13, 2010

Nasi Kebuli Nabira





Cuti sekolah dah seminggu berlalu, anak-anak dah teringat nak balik kampung kat Kota Tinggi, Johor. Tapi apakan daya, abahnya tak dapat cuti panjang. Bagi memenuhi selera anak terpaksalah masak ala Johor.... bagi menghilangkan kerinduan nak balik kampung. Kalau sapa-sapa nak cuba resepi ni jangan tangguh lagi..
pasti mengancam ....

 Bahan-bahannya: (Hidangan untuk 6-8 orang)
1 kg beras - dibasuh dan toskan
1 ekor ayam dipotong ikut citarasa
2 helai daun pandan
3 sudu mentega
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih
Garam secukup rasa
2 cawan santan (atau susu cair)
1 liter air 
1 labu bawang besar - dihiris nipis
2 batang serai - dititik
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan ayam kacau rata dan masukkan sedikit air.
3. Masak sehingga ayam 3/4 masak.
4. Panaskan mentega dalam periuk dan masukkan hirisan bawang besar, daun pandan, serai dan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang serta ayam. Kacau rata.
5. Kemudian masukkan santan, sedikit air dan garam secukup rasa.
6. Apabila telah mendidih masukkan beras. Kacau rata.
7. Masak  sehingga nasi masak. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

* Resepi ini turun-temurun dari ibu mertua saya. Selalu dimasak jika mengadakan kenduri di rumah.
* Resepi ini dihidangkan bersama sup atau kari.
* Amat menyelerakan. Cubalah...

No comments:

Related Posts with Thumbnails