Bahan A:
- seekor ayam sederhana besar (atau daging) dipotong mengikut citarasa anda.
- 10 ulas bawang merah
- 8 ulas bawang putih
- 3 sudu besar ketumbar
- 1 inci kunyit hidup
- 2 inci halia
- 1 sudu kecil lada hitam (biji)
- 1 sudu kecil lada putih (biji)
- sedikit belacan
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar dipotong halus.
- kulit kayu manis
- bunga cengkih
- bunga lawang
- buah pelaga
- sedikit minyak
sedikit air asam jawa
- Bahan B dikisar hingga halus ataupun ditumbuk lumat.
* Boleh juga menggunakan itik ataupun ayam kampung.
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan tumis bahan C hingga naik bau.
- Masukkan bahan B yang yang telah dikisar.
- Apabila sudah garing sedikit, masukkan ayam dan sedikit air.
- Kacau dan tutup dengan tudung periuk.
- Untuk mengelakkan daripada hangit, hendaklah dikacau selalu.
- Apabila hampir masak, masukkan air asam jawa.
- Masak sehingga ayam menjadi lembut dan kuah menjadi pekat (boleh juga dibiarkan kuah menjadi kering.)
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan =)
No comments:
Post a Comment