Followers

Saturday, June 5, 2010

Ayam masak ungkep ala Jawa

Bahan2 nya: (Hidangan untuk 8 orang)

Bahan A:
  • seekor ayam sederhana besar (atau daging) dipotong mengikut citarasa anda.
Bahan B:
  • 10 ulas bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar ketumbar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 inci halia
  • 1 sudu kecil lada hitam (biji)
  • 1 sudu kecil lada putih (biji)
  • sedikit belacan
  • garam secukup rasa
Bahan C:
  • 1 labu bawang besar dipotong halus.
  • kulit kayu manis
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • buah pelaga
  • sedikit minyak
sedikit air
sedikit air asam jawa
    - Bahan B dikisar hingga halus ataupun ditumbuk lumat.
    * Boleh juga menggunakan itik ataupun ayam kampung.


    Cara membuatnya:
    1. Panaskan minyak dan tumis bahan C hingga naik bau.
    2. Masukkan bahan B yang yang telah dikisar.
    3. Apabila sudah garing sedikit, masukkan ayam dan sedikit air.
    4. Kacau dan tutup dengan tudung periuk.
    5. Untuk mengelakkan daripada hangit, hendaklah dikacau selalu.
    6. Apabila hampir masak, masukkan air asam jawa.
    7. Masak sehingga ayam menjadi lembut dan kuah menjadi pekat (boleh juga dibiarkan kuah menjadi kering.)
    8. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan =)

    No comments:

    Related Posts with Thumbnails