Sekarang ni klau pi pasar ke pasar tani ke pasar malam ke.... buah-buahan tempatan sana-sini. Teringin saja nak beli tpi serba-salah juga.... sbb si kecik ku x berapa sihat...... batuknya masih x lega lagi..... badannnya pulak sekejap panas sekejap ok.... dlm pada kempunan nak mkn buah terutamanya buah dokong..... terpandanglah mak cik jual buah belimbing buluh..... kesian pula bila tengok dia.... Nampak gayanya inilah rezekiku hari ni...... buat masak lemak tentu bestkan...... Jom kita layan resepi ni....
300gm udang sederhana besar (dibuang kepalanya dan dibersihkan)
belimbing buluh (byknya ikut suka - jika besar belah 2)
1 batang serai dititik
2 cawan santan
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Bahan ditumbuk:
3 ulas bawang merah
6 biji cili api
1 inci kunyit hidup
Cara Membuatnya:
1. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama dengan santan, serai dan panaskan dengan api yang perlahan.
2. Masukkan belimbing buluh. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sebentar dan masukkan daun kunyit.
3. Akhir sekali masukkan udang dan garam serta gula secukup rasa. Bila udang telah masak, tutup api dan sedia untuk dimakan.....
* Pastikan dimasak dgn api yg perlahan.
* boleh juga dimasukkan daun limau purut jika suka* Jika inginkan pedas boleh masukkan lebih cili api.
SELAMAT MENCUBA...
4 comments:
salam zurena.
alahai, kecurnya udang dah ada tp mn nak cari belimbing buluh ni, so far tinggal kat cni g pasar tak jumpa lg. huhu..
huh, cair air liur!
ni mmg pevret saya terutama kalau campur sawi!
terliuq pulak tengok resepi udang ni..mesti tambah nasi 2 kali ni..mkn pulak waktu2 hujan..pergh..!!!..berselera..
salam..
sedapkan masak ala2 kampung ni..tapi bila bab kena masukkan santan tu..ishh kna PK 2-3 kali..sbb susah nak cari santan yg betul2 santan. Belimbing tu yg kecik2 kan?
Post a Comment