Followers

Thursday, July 8, 2010

NASIB SI BATU GILING.......


Beginilah nasib si batu giling... sudah tidak diperdulikan lagi......terdampar sepi  tanpa memberi erti kpd anak2 zaman ini. Kalau dulu rumah yang tiada batu giling seolah-olah x lengkap. Sewaktu aku berumur belasan tahun, ini  sahabatku yang setia membantu tugasku menggiling rempah untuk dibuat kari/gulai... Batu giling inilah yg mengajar erti kesabaran..... krn untuk menghasilkan rempah yang digiling halus bukannya mudah jika tidak pandai untuk menggunakannya. Semangat juga kena kuat krn batu ini tersangatlah berat... belum lagi panas tangan dek mengadun cili kering dan rempah semasa menggiling. Dlm seminggu 4-5 kali terpaksa menggiling rempah. Penatnya usah cakap le.....Orang utara kan suka masak gulai jadi terpaksalah menggilingnya berbatu-batu. Anak2ku juga pernah tanya apa guna batu giling ni....depa tergelak bila bagi tau fungsinya.... dan aku kata nilah caranya orang dulu bersenam x payah pi gim macam ari ni......
Tapi itu cerita dulu..... kini semuanya mudah cuma orangnya juga jadi semakin malas.... Hari ni masak pakai campak aje dah jadi...x perlu susah2... nak lagi senang pi kedai pakai tunjuk saja apa yang nak... asalkan ada duit semua jadi......hidup hari ni dah kurang cabaran.... Aku pun dah hampir berbelas tahun x pegang benda tu..... apatah lagi anak2. Kini batu giling hanya terbiar di belakang rumah....begitulah nasib si batu giling.......

10 comments:

moklong said...

dulu sy selalu tgk arwah nenek guna batu giling bila nk masak...tp sy mmg x tau nk guna...sama jg halnya dgn kekuda utk parut kelapa tu...klu srh sy yg buat...smpi esok blum tntu dpt hslnya...hehehe...

indahhouse said...

salam kak zurena,
kami takde batu giling, tapi dulu mama saya guna batu kisar, utk kisar beras buat tepung utk laksam dsbg. Memang nostalgikla.
Skarang dah guna tepung beras paket. Batu kisar kat blakang rumah. :D

Kakasma said...

waaa,still ade lagi yer ena,akak dulu pun selalu mengiling..best sbb lauk jadi sedapppp sangatkan..eee lama tak mengiling..jiran jauh akak siaci tu akak nampak kat belakang umah dia ade nie..tinggi dia lettak,agaknya senang nak mengiling kot..

zurena said...

Agaknya sekarang kalau suruh giling rempah mau sakit pinggang seminggu.... betoi tak?

Azian said...

zurena, akak pun ada bawa balik batu giling emak. Skrg letaknya di taman sebagai hiasan tambahan...

zurena said...

Itulah nasibnya hanya dijadikan hiasan saja

Kie-yu said...

heee
satu ari nnt batu giling akan jadi lagenda
sebab...
da bnyk mesin gantikan beliau

Khairunnisa' said...

Nisa rindu sama batu giling ni. When I was a little kid, my late Grandma pernah ajar Nisa bagaimana untuk giling bahan. It was a nice moment and rasa sangat bertuah kerana pernah tahu, pernah pegang, pernah guna batu tu =)

nabilah_2908 said...

dulu...selalu tgk nenek sy menggiling..tp sejak2 dia tk daya...batu giling ni buat perhiasan kt store blkg rumah nenek jr..huhu.. :)

thnks cz sudi follow APA KATA HATI..keep in touch.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
READ MORE

zurena said...

to Kie-yu
Mmg batu giling ni dah kira lagenda dan penuh nostalgia....

To Khairunnisa'
bertuahnya awak biasa guna batu giling... rasa2nya org muda mcm awak ni jgn kata nak pegang... entah2 tengok pun x pernah.

To nabilah.
org sekarang dah x pandai nak guna..simpan dlm stor ajelah..

Related Posts with Thumbnails