Followers

Wednesday, July 7, 2010

KARI IKAN + TIMUN


Lunch ari ni, masak kari aje... org kedah kata gulai. Ape2 pun sama aje... Selalu sgt masuk bendi dlm kari.. ari kita buat cara org lama masuk timun pulak...sesekali tukar selera.. betoi tak. Bahan2 nak buat kari ni tak susah dah ada serbuk kari ready made... kalau dulu nilah lauk yg paling susah sbb nak kena giling rempah, kopek kelapa, kukur kelapa dan mcm2 lagi..  tulah orang dulu2 pakai kebaya sbb pinggang ramping mcm kerengga.... x payah pi kat gim bersenam. Semua kerja tu kira bersenamlah.....Jom tengok apa bahan2 nak buat kari ni...

Bahan-bahannya:

4-5 ketul isi ikan (ikan ape2 pun boleh ikut kesukaan anda)
1 biji timun (dibelah dua dan dipotong menyerong)
2 cawan santan
1 mangkuk kecil air asam jawa (ikut suka byk mana nak taruh)
1 bungkus rempah kari ikan - digaul dengan sedikit air
Garam secukup rasa

Bahan tumis:

2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumis sehingga naik bau.
2 .Masukkan rempah. Kacau rata. Masukkan air asam jawa.
3.  Kemudian masukkan timun. Masak sehingga rempah masak. (pecah minyak)
4. Masukkan santan kacau rata. Apabila mendidih masukkan ikan dan garam secukup rasa.
 5. Biarkan kari itu mendidh lebih kurang 5 minit. Kacau sekali-sekala. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

Kalau x suka timun boleh digantikan dengan yg lain.....

7 comments:

jalilah_jy said...

salam zurena awat tak buh timun kuning..lagi sedap...hehehe..tau kot timun tu?

moklong said...

bestnya kari ikan tp klu asben sy x suka letak santan...

AdryDaud said...

Salam, masak kari mcm ni best gna ikan tongkol atau aya(Kelantan), tore(org Kedah). Selain timun btg, blh jg masukkn kacang pjg dn lada hijau besar tu.. Sedapnya!

AdryDaud said...

Kalo buh bendi pn ok sbb bendi byk khasiat dn zat. Nk tau sila la ke kebun sy,n3 br pasal bendi..hehe..

zurena said...

to ilah...
Timun kuning tu mcm mana?

To Arydaud...
slalu sgat buh bendi... saja tukar selera...

To Moklong..
x letak santan pun ok jugak...

jalilah_jy said...

timun kuning tuuu besar dan gemuk pendek..tapi manis dia mmuahhhh sedap.. p pasar tani ada kot..market pun ada super market bahagian sayur ada... tapi d kedah ilah tak tauu..sini semua ada..tok ilah sukaa boh timun tuu

zurena said...

ada nama lain tak timun kuning ni....

Related Posts with Thumbnails