Ubi kayu yang telah diperap dengan rempah
Bahan-bahannya:
Beberapa ketul ubi kayu (dibersihkan dan dipotong memanjang)
Minyak untuk menggoreng
Bahan tumbuk:
Sedikit ketumbar
1 sudu kecil kunyit serbuk @ 1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan tumbuk dengan ubi kayu.2. Perapkan lebih kurang 10 - 15 minit.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
4. Angkat dan bolehlah dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sambal kicap.
Selamat Mencuba........
5 comments:
ubi kayu rebus sedap kak dicicah ngn kelapa parut...mak mertua lalu pun x sedar...hehehe...
Salam kenal
Ubi goreng berempah tentu sedap,selalu kak Zai goreng dengan garam saja.
salam kenal... sedap x ubi goreng rempah nih???... nak try buat laa nnt...
sesekali tukar selera....
mintak izin kopi ye ..
Post a Comment