Followers

Monday, October 4, 2010

Ikan Kering Masak Asam


Ni menu malam tadi... simple aje....ikan kering ni adalah buah tangan my hubby balik dari Sabah ari tu... Ikan kering ni bila goreng mcm tu aje cukup rangup tapi tiada rasa ... tawar aje.... Jadi bila masak untuk kali kedua aku pun campak ajelah apa yg patut bagi ada rasa... bila dah masak sedap pulak sampai berebut2 x cukup.....Nama ikan ni aku pun x pasti... tpi my hubby cakap namanya ikan bulu ayam... ape2 pun hentam ajelah janji bila masak makan  habis licin.....


Bahan-bahannya.

Ikan kering (jenis bulu ayam)- banyaknya ikut suka
2 labu bawang besar - dipotong nipis
2 ulas bawang putih - dipotong nipis
10 biji cili padi - dipotong menyerong
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menggoreng
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan kering hingga garing. Angkat.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili api hingga layu.
3. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau rata.
4. Akhir sekali masukkan ikan kering yg dah digoreng. Kacau rata. Bolehlah angkat dan hidangkan..
Mudah bukan.....Cuba jgn x cuba......

3 comments:

Yan said...

best nya makan dengan nasi panas2, then tuang kicap..perrgghh

Mia Farrows said...

sedapnyee.. huhu

moklong said...

saya x prnh tfikir nk buat cam gini... selalunya goreng kosong aje... nnt klu beli ikan kering ni blh la cuba resepi kak zue...

Related Posts with Thumbnails