Followers

Friday, October 1, 2010

KURMA DAGING





Dah lama rasanya x masak masakan ni.... bukannya apa ...sbb my hubby x berapa suka lauk ni tapi bukanlah x makan... cuma kurenglah sikit. Oleh krn dia x ade aku pun masaklah ...sbb anak2 suka makan.. Lagi pun malas nak pegi pasar.... masak apa yg ada dlm peti sejuk aje.... masakan kurma ni kalau makan dengan ikan gelama masam dan sambal belacan ... sedapnya.. Jom kita tengok bahan2 nak buatnya...
Bahan-bahannya:
Daging (dipotong - besar dan nipisnya ikut suka)
1 bungkus rempah kurma
2 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 biji kentang (dibelah lapan -*banyaknya bersesuaian dgn daging)
sedikit air
(*Semua bahan di atas diperap dengan rempah kurma)
1 mangkuk santan
sedikit garam
1 labu bawang besar - dipotong lapan
1 biji cili merah - dibuang biji dan dibelah
beberapa biji cili padi - jika suka
1 sudu kecil perahan air limau nipis
Bahan tumis:
Sedikit minyak
2 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih -dimayang
hirisan halia - dimayang
kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih (banyaknya ikut suka)
sedikit daun kari (jika suka)




Cara membuatnya:
1. Panaskan  minyak dalam periuk dan dan tumis bahan tumis sehingga naik bau/kekuningan
2. Masukkan daging yg telah diperap tadi. Masukkan sedikit air untuk melembutkan daging.
3. Masak sehingga pecah minyak dan daging dan kentang empuk.
4. Masukkan santan dan perahan air limau nipis. Kacau rata. Masak dengan api yg perlahan.
5. Apabila dah mendidih masukkan garam secukup rasa. Masak sehingga kuahnya hampir pekat.
6. Masukkan bawang besar, cili api dan cili merah. Kacau rata. Bolehlah angkat dan dihidangkan.

1 comment:

Amir Said said...

terliur tgk lauk daging ni. :-)

Related Posts with Thumbnails