Followers

Saturday, October 23, 2010

Ubi Kayu Rebus Cicah Sambal


Ni menu minum petang ari ni... makanan orang dulu2. Mungkin makanan ni dah x dipandang lagi oleh org zaman sekarang... Tapi mujurlah anak-anakku semuanya suka ubi rebus ni...apatah lagi jika dicicah dgn sambil tumis bilis dan ikan kering...maklumlah kitakan asal dari kampung....Jangan lupa asal-usul kita...

Bahan2nya:

Ubi kayu (dikupas, dibersihkan dan direbus hingga empuk - masukkan sedikit garam)
Ikan kering - jenisnya ikut suka (digoreng)


Bahan2 sambal tumis:
Cili kering
bawang merah
bawang putih
- (semuanya dikisar)
segenggam ikan bilis - ditumbuk
air asam jawa
Garam  dan gula secukup rasa
sedikit minyak unt menumis


Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan semua bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
3. Masak sehingga agak pekat dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

3 comments:

Lin Rosly said...

Sedapnya Ubi Rebus Cicah Sambal Tumis......

Admin P@P said...

Assalamualaikum.

Ubi kayu. Rebus.
Bakar pun sodap.
Kalau kat Sarawak, biasa di cecah dengan 'gula apong'.
Gula apong nie lebih kurang macam gula melaka juga...

Sedap.
TQ

Deanz said...

Ya Allah bestnyaaaaaaaa....my feberet nie........

Related Posts with Thumbnails