Followers

Tuesday, November 29, 2011

Asam Pedas Keladi ala Kedah

Kat Kedah ni... sayur keladi selalunya dibuat asam pedas. Sedap dimakan dgn nasi ulam ataupun nasi putih....tapi bagi sesetengah org sayur keladi ni katanya pembawa penyakit antaranya sakit urat.... sejauh mana kebenarannya tu x taulah....setakat ari ni kami makan ok aje....ape2 pun kena berhati-hati jugak pasai makan ni... sbb byk penyakit ari ni berlaku....penyebabnya adalah makanan..... betoi dak? Kesihatan  perlu diambil berat. Ada duit berjuta pun x guna kalau kesihatan x dijaga....... Jom layan resepi ari ni...

Bahan-bahannya:
Batang keladi - disiat kulitnya, dipotong, dibersihkan dan dicelur hingga lembut(Masukkan 2 keping asam gelugor semasa mencelurnya) - toskan
1 - 2 ekor ikan kembung -direbus dan diambil isinya.(boleh digantikan dgn ikan bilis)
2 - 3 keping asam gelugor
1 batang serai- dititik
daun kesom
sedikit  air
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk/kisar:
5 tangkai cili kering-  direndam dan dibuang bijinya.
5 ulas bawang merah
Isi ikan/ ikan bilis
1/2 sudu kecil lada hitam
sedikit belacan - jika suka

Cara Membuatnya:
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk. Masak dgn api yg sederhana.
2. Biarkan mendidih seketika. Kacau rata dan sedia utk dihidangkan.



3 comments:

Izan Ishak said...

aduh sedapnya..tp saya ni tak berani nak masak keladi ni takut gatal..*tak pandai sbnrnya...hehehe

Oong-ong said...

pelik..xpnah mkn lg..

anitadiana said...

sedapnya rena..kak ita biasa buat sam pedas..ne nampak...mcm cair sikit lah...pakai asam keping..boleh cuba ne..tapi susah nak cari keladi..

Related Posts with Thumbnails