Bahan-bahannya: (Hidangan untuk 3-4 orang)
5 ekor ikan kembung sederhana besar (dibersihkan, dikelar dan digaul garam kunyit)
1 cawan minyak untuk menggoreng.
sedikit air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
Bahan ditumbuk.
3 biji cili merah
5 ulas bawang putih
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan.
2. Tumis bahan yang ditumbuk dan apabila hampir garing masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau rata.3. Kemudian masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau dan balik-balikkan ikan supaya ladanya sekata. Angkat dan hidangkan.
*Masa penyediaan/masak 15 minit.
*Resepi yang amat mudah dan ringkas
* Ikan kembung boleh digantikan dengan ikan keli, ikan talapia, ikan tongkol dan ikan mengikut kesukaan anda. Selamat mencuba.
1 comment:
I consider he to safely, efficaciously turn down LDL cholesterol levels in those
who received it as intervention.
Feel free to visit my web-site eight cure recipes week cholesterol
Post a Comment