Bahan-bahannya:
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
1 batang serai - dititik
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering - dibuang bijinya
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 batang serai - dipotong
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar ketumbar
2 sudu besar serbuk kari daging
Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam kuali.
2. Jika terlalu pekat, tambahkan air supaya ayam masak sepenuhnya
3. Panaskan kuali dengan api yang sederhana.
4. Sentiasa dikacau supaya tidak hangit.
5. Masak sehingga pekat (semua rempah bersalut pada ayam)
6. Angkat dan boleh dihidangkan
* Boleh dimasukkan daun kunyit @ daun limau purut supaya lebih wangi..
4 comments:
oooooohhhh...... Dari gambar, nampak macam sedap... Hmmmmmm...
nak tau rasanya cubalah.......
Salam singgah zurena...tgh ikan pari bakar tu amat mengiurkan...
lagi besar ikannya lagi sedap....
Post a Comment