Followers

Sunday, June 27, 2010

SAMBAL TUMIS BILIS + PETAI

Lunch tadi inilah lauk yang sempat dimasak sblm pi kerja..Buka peti ais tengok bahan yang ada ....... petai ni kalau masak sambal tumis pasti mengancam.... Petai ni yg lebih masa pi kebun ari tu... Jom kita tengok apa bahan2 sambal ni.
Bahan-bahannya:
3 papan petai
1 genggam ikan bilis
sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar:
10 tangkai cili kering dibuang bijinya
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa. Kacau rata.
3. Apabila hampir pekat masukkan , petai, ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
4. Kacau rata. Biarkan mendidih lebih kurang  5 minit. Siap bolehlah dihidangkan...

* Petai juga boleh dimasak tanpa membuang kulit luarnya. (ikut citarasa sendiri)
* Jika inginkan  lebih pedas, bolehlah ditambah cili kering.

5 comments:

thiya said...

wah nyum2! cedap nyer

Anonymous said...

sedapnyer petai!!!!

zurena said...

petai mmg sedap.......

yan said...

aduhhhhh!!!! sedapnya..makan dengan nasik panas2..

zurena said...

betoi tu....

Related Posts with Thumbnails