Bahan-bahannya:
3 papan petai
1 genggam ikan bilis
sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering dibuang bijinya
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa. Kacau rata.
3. Apabila hampir pekat masukkan , petai, ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
4. Kacau rata. Biarkan mendidih lebih kurang 5 minit. Siap bolehlah dihidangkan...
* Petai juga boleh dimasak tanpa membuang kulit luarnya. (ikut citarasa sendiri)
* Jika inginkan lebih pedas, bolehlah ditambah cili kering.
5 comments:
wah nyum2! cedap nyer
sedapnyer petai!!!!
petai mmg sedap.......
aduhhhhh!!!! sedapnya..makan dengan nasik panas2..
betoi tu....
Post a Comment