Kelmarin dah makan macam2 lauk, ari ni msk yg simple saja.....Seblm pi kerja sempatlah juga masak tomyam cendawan dgn ikan goreng saja. Mujur anak2 x kisah bedal semacam aje... balik kerja tengok dah hampir licin tapi adalah juga depa simpan kat maknya..... dptlah rasa...yang penting apa yg kita msk diorang mkn...seronok rasanya.... Betoi dak?.. My hb ni klau masak tomyam dia kata masak orang malas sebab main campak aje... Tpi apa pun dia mkn juga mulut aje pandai komen...bukan dia yang nak masak.... Bedal tetap bedal.... Buat rakan blog QC nilah menu ari ni.... Ok tak?
Bahan-bahannya:
200gm cendawan tiram kelabu
1 ketul dada ayam dipotong dadu
1 batang daun saleri dipotong
1 batang karot - dipotong
2 biji tomato - dipotong 6
5 biji cili api - diketuk
1 batang serai - dititik
1 inci halia - diketuk
2 ulas bwng merah -diketuk
1 ulas bawg putih - diketuk
2 biji limau nipis - diperah ambil airnya sahaja
Beberapa helai daun limau purut
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Masukkan air, ayam, serai, cili api, halia, bawang ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih
2. Apabila mendidih , masukkan karot, daun limau purut dan air limau nipis. Kacau.
3. Akhir sekali masukkan tomato, daun saleri dan cendawan serta garam secukup rasa...
4. Angkat dan boleh dihidangkan.... Cukup mudah.....
* Selain sayur di atas bolehlah ditambah sayur lain ikut kesukaan....
7 comments:
nampak sedap...
adoi la...sya tgh diet nih konon2nye..tgk pic tomyam rase mcm nk mkn nasik laks... ;p
kalau ada lebih, kena hantar kat blog kengkawan...:)
nak wat pembetulan ttg komen sy dlm n3 sbelum ni:
maksud komen sy tu, saya cuma suka baca resipi dan tenguk gambar makanan, bab masak memasak... -tu org rumah yg uruskan. sy taunya cuma ngap! he3
to shinju..
orang diet eloklah cuba resepi ni sbb x guna minyak, semua rebus saja..
to piewahid...
tak pe lah tolong baca resepi org umah buat.... tolong-menolong..
akak...sy suke mkn tomyam tp sy suka mkn tom yam kat kedai...bl masak sndiri x sama rasanya mcm mkn kat kedai...nape erkkk...
kat kedai kan byk masuk serbuk perasa.... tu yg sedap.....
Post a Comment