Followers

Friday, October 22, 2010

Ikan Siakap Masak Rebus


 Ikan siakap ni selalunya dikukus atau dibuat masak masam manis.... ni menu yg paling simple... masak rebus aje.. lebih cepat. Bahan2nya boleh juga digunakan utk masak siakap kukus cuma cara masaknya saja yg berbezalah sikit. Sebenarnya kebanyakkan restoran yg menyediakan masakan siakap kukus menggunakan cara rebus krn ia lebih cepat. Ni diakui sendiri oleh bbrpa rakan yag pernah bekerja restoran thai.... Ape2 pun janji sedap...

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan siakap -anggaran 500gm ( dibersihkan dan dikelar )
(diperap dengan air limau nipis, sedikit garam, gula dan  2 sudu besar sos lada hitam selama lebih kurang 15 minit)
2 biji asam boi
1 1/2 cawan air (Jika inginkan kuah yg lebih, tambah air )


Bahan-bahan dihiris

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
5 biji cili padi
1 biji cili merah
3 inci karot - jika suka

Cara Membuatnya:
1. Masukkan air, bahan yg dihiris dan asam boi dlm kuali. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan ikan yg telah diperap tadi. Balik-balikkan. Masak sehingga masak.
3. Angkat dan bolehlah dihidangkan.....

* Boleh ditabur dgn daun bawang dan daun ketumbar jika suka.
* Jika inginkan lebih pedas tambahkan cili api.

5 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam zurena..harus dicuba resepi ikan siakap ini pulak!copy resepi yer...

Adry@Daun said...

Salam kak ena,
Sedap tu ikan siakap msk rebus. Ikn apa lg yg best dimsk mcm gini? Ikn jenahak, gerut2 dn merah blh tak?

zurena said...

to adry...

Ikan jenahak dan gerut2 pun sedap masak macam ni..

izahdaut said...

beso ke siakap nih?mesti beso kan..buat sekor cukup 4 orang..hehe

Admin P@P said...

Assalamualaikum.

Sedap.
Saya sekeluarga selalu masak 'kukus'.
Tapi rasanya macam sama je dengan resepi tu.

TQ

Related Posts with Thumbnails