Followers

Monday, November 21, 2011

Sup Sayur Labu Siam

Pernahkah anda tengok atau makan labu siam ni?...kalau yg pernah tentu tau cara nak masaknya. Labu siam ni banyak dijual di pasar atau supermarket. Bentuknya lebih kurang macam jambu batu.... boleh dibuat mcm2 masakan .... tapi kat umah ni anak2 paling suka buat sup atau pun buat sayur air  (sayur bening) aje. Jom layan resepinya.



 Bahan-bahannya:
1 biji labu siam - dibuang kulit dan dipotong dadu.
daging - byknya ikut suka - dipotong nipis (boleh digantikan dgn ayam atau udang)
sedikit suun -direndam
sedikit pucuk - direndam
1 biji cili merah - dihiris menyerong
1 labu bawang besar - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
sedikit air
sedikit minyak - utk menumis
garam secukup rasa.

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili merah.
2.Masukkan daging. Kacau rata. Masukkan air. Masak sehingga daging empuk.
3. Masukkan labu, suun dan  sayur pucuk. Bila labu dah masak, masukkan garam secukup rasa.
4. Angkat dan bolehlah dihidangkan...


1 comment:

~Norul Mas Hana ~ said...

Salam,
ohh baru saya tau nama melayunya..labu siam..
selalu beli dan buat sayur sup jugak...ditulisnya nama 'english gourd'..hehe

Related Posts with Thumbnails