Followers

Wednesday, June 23, 2010

KEK SPAN SARANG SEMUT

Balik kerja petang semalam, singgah kat kedai. Si bongsuku sibuk nak makan kek. Akupun belilah bahan nak buat kek. Malam tadi terus bakar dan nilah.. hasilnya.. Mailah pakat-pakat cuba.

Bahan-bahannya.
 5 biji telur ayam gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 tin susu pekat manis

Cara membuatnya
1.Panaskan gula didalam periuk jadikan gula hangus
2. Apabila gula telah hangus sepenuhnya, masukkan air. (Berhati-hati supaya  air gula tidak terpercik ke tangan)
3. Panaskan sekali lagi supaya gula hangus tidak berketul. Apabila sudah rata. Matikan api.
4. Masukkan mentega ke dalamnya. biarkan sebentar.(sehingga suam/sejuk)
5. Asingkan putih dan kuning telur.
6. Putar/pukul putih telur sehingga gebu/kembang
7. Apabila sudah kembang masukkan kuning telur. Putar/pukul hingga kembang.
8. Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbornat ke dalam adunan. Kacau rata.
9. Apabila adunan telah sebati masukkan susu. Kacau.
10. Akhir sekali masukkan gula hangus ke dalam adunan. Kacau.
11. Bolehlah dibakar lebih kurang  45 minit.

*Adunan kek ini agak cair.
*Kek ini kurang manis sesuai untuk dimakan.

5 comments:

Chempaka Aziz said...

sedikit nk share..utk hilangkan sdkit rasa telur yg agak bayk tu..saya titiskan sedikit asen vanila

Chempaka Aziz said...

sedikit nk share..utk hilangkan sdkit rasa telur yg agak bayk tu..saya titiskan sedikit asen vanila

zurena said...

oklah juga. nanti boleh try. Lagi bau wangi.

Misshy Innz said...

nmpk sdp.
nt nk cube lah ;)
thx xD

zurena said...

cuba jangan tak cuba.

Related Posts with Thumbnails