5 biji telur ayam gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar mentega
1 cawan air
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 tin susu pekat manis
Cara membuatnya
1.Panaskan gula didalam periuk jadikan gula hangus
2. Apabila gula telah hangus sepenuhnya, masukkan air. (Berhati-hati supaya air gula tidak terpercik ke tangan)
3. Panaskan sekali lagi supaya gula hangus tidak berketul. Apabila sudah rata. Matikan api.
4. Masukkan mentega ke dalamnya. biarkan sebentar.(sehingga suam/sejuk)5. Asingkan putih dan kuning telur.
6. Putar/pukul putih telur sehingga gebu/kembang
7. Apabila sudah kembang masukkan kuning telur. Putar/pukul hingga kembang.
8. Kemudian masukkan tepung dan soda bikarbornat ke dalam adunan. Kacau rata.
9. Apabila adunan telah sebati masukkan susu. Kacau.
10. Akhir sekali masukkan gula hangus ke dalam adunan. Kacau.
11. Bolehlah dibakar lebih kurang 45 minit.
*Adunan kek ini agak cair.
*Kek ini kurang manis sesuai untuk dimakan.
5 comments:
sedikit nk share..utk hilangkan sdkit rasa telur yg agak bayk tu..saya titiskan sedikit asen vanila
sedikit nk share..utk hilangkan sdkit rasa telur yg agak bayk tu..saya titiskan sedikit asen vanila
oklah juga. nanti boleh try. Lagi bau wangi.
nmpk sdp.
nt nk cube lah ;)
thx xD
cuba jangan tak cuba.
Post a Comment